http://www.acorex.net   româna  |  русский  |  english  
 






 
17-03-2011
Vinurile Albastrele au intrat din nou în catalogul “1000 cele mai bune vinuri din lume”

23-02-2011
Albastrele obţine premii noi

15-10-2010
Vinul Chardonnay 2010 a obţinut diploma de gradul I pentru cel mai bun Tulburel

08-10-2010
Ziua Naţională a Vinului cu Acorex Wine

[Arhiva noutăţilor]
[ Abonare noutăţi ]
 

 



Albăstrele – viitorul vinificaţiei moldoveneşti

 


Conferinţa de presă „Cea mai recentă istorie a vinificaţiei de la Acorex Wine Holding” a avut loc pe data de 17 septembrie 2010, în sala de conferinţe a hotelului Codru (Chisinau, Republica Moldova). Trei specialişti din domenii diferite – Seghei Borets, Ghenadie Culjinschi, Umberto Menini – au numit acest brand ca о cale unica efectiv-reală de dezvoltare a acestui domeniu, în condiţiile economice actuale. Eficacitatea deciziei a fost demonstrată jurnaliştilor prin intermediul noii colecţii pe piaţa Moldovei – Albăstrele – de la Acorex.

În prezidiul conferinţei de presă „Cea mai recentă istorie a vinificaţiei de la Acorex Wine Holding”, au luat cuvîntul:

  • Borets Serghei Victorovici, director general al Acorex Wine Holding „Chisinau, Moldova”
  • Culjinschi Ghenadie, proprietar al agenţiei de marketing Enreco Plus (Kiev, Ucraina)
  • Umberto Menini, vinificator, tehnolog principal al Acorex Wine Holding (Verona, Italia)

Albastrele_A3_hor_legend_drops_md__2_.jpgÎn viziunea specialiştilor în vinificaţie, marketing şi management, viitorul de succes în condiţiile economiei de piaţă pentru companiile vinificatoare moldoveneşti îl constituie investiţiile pentru elaborarea brand-urilor solide şi dezvoltarea lor continuă. „Cu siguranţă, mass-media Acorex Wine Holding era întotdeauna numită ca premergătoare în domeniul respectiv: în privinţa politicii în domeniul experimentelor, reforme, restructurări, realizări. Însă, prin calitatea de premergător, nu subînţelegem doar onoruri şi premii, de asemenea, există riscuri şi responsabilitate, pe care întotdeauna ni le-am asumat. Iată de ce sîntem încredintati în actualitatea concluziilor noastre şi nu ezităm să ne bucurăm împreună cu dumneavoastră de descoperirile noastre. Luînd în consideraţie condiţiile actuale, este vorba despre salvarea întregii industrii; brand-ul poate şi trebuie să devină decizia efectivă pentru toţi participanţii de succes ai pieţii, deoarece oferă posibilitatea nivelării multor riscuri,” – aşa a început conferinţa de presă Serghei Borets.

Îţi aminteşti primii paşi ?..

Cea mai recentă istorie a vinificaţiei moldoveneşti, care a început cu căderea Uniunii Sovietice, poate fi divizată în trei etape. Etapa cantitativă, sau bursieră, a început în anii 90 ai veacului trecut. Criteriul distinctiv principal era preţul mic şi eticheta atractivă – produsul în sine, practic, nu avea nici o valoare.

Principala ţară de export era piaţa Rusiei, unde 70 % din volumul total de vinuri era importat din Moldova. Anume în această perioadă, în perioada cataclismelor post-sovietice, pentru a ţine pasul cu cerinţele pieţii, producătorii nu erau deloc cointeresaţi de calitatea vinului, astfel reputaţia vinurilor moldoveneşti a fost pe termen lung şi serios compomisă.

După ce marea parte a antreprenorilor au acumulat fonduri financiare disponibile, a început etapa a doua, numită calitativă, care a durat douăzeci de ani. În anii 1998-2000, mulţi deţinători ai companiilor de vinificaţie au avut posibilitatea să aprecieze schimbările ce se petreceau în alte ţări: călătoreau în străinătate, unde au cunoscut vinuri de înaltă calitate. A fost o perioada a unui nou început în industrie, imbold pentru apariţia noilor tehnologii, vizite reciproce, schimburi de experienţă, investiţii active în cele mai avansate tehnologii şi în echipament.

Dar, cu regret, această perioadă n-a durat mult: în anul 2006 - din motivul neînţelegerilor politice dintre Rusia şi Moldova, pierderile întreprinderilor moldoveneşti au constituit aproximativ $ 180 milioane, bani în numerar. Acest impact constituie a treia etapă a dezvoltării – etapa de criză. Majoritatea banilor proveneau din credite, deoarece majoritatea resurselor erau investite în utilaje. Majoritatea fondurilor erau puse în gaj de către organizaţiile creditoare, iar activele circulante nu au fost returnate „datorită” gestionării proaste a managementului. Multe întreprinderi au falimentat. Acesta a fost începutul unei catastrofe economice. Criza financiară a fost cauza căderii unor producători , iar, ulterior, a adus la nesiguranţe pe plan politic. Conducerea Acorex Wine Holding a fost impusă să recunoască insolvabilitatea financiară, pentru a avea posibilitatea de a restructura datoriile şi a continua să activeze.

În ce constă puterea ?

În ultimul an de activitatea, managementul Acorex se afla în căutări şi mare nesiguranţă, căuta ieşire din situaţie. Acum, noi spunem şi argumentăm că unica ieşire din situaţie a vinificatorilor autohtoni – este branding-ul – a afirmat Borets, - Dacă compania face investiţii în marketing şi, în special ,în branding, pentru elaborarea produselor noi, atunci ea diminuează multe riscuri – chiar şi cele valutare, de asigurare, politice, economice. Metoda de brand-ing este utilizată de foarte mult timp şi cu mult succes în toată lumea, însă pînă în prezent,pentru vinificatorii moldoveni, ea nu a prezentat interes investiţional”.

Putem menţiona apariţia branding-ului ca fenomen de masă pe la sfîrşitul secolului XIX, timpul în care şi-au făcut apariţia primele produse de categoria FMCG. Vorbind de producţia de alcool sau de vinificaţia post-sovietică , putem constata apariţia evidentă a branding-ului la începutul anilor 90.

Totuşi ,vă reamintim că vinificaţia Moldovei, în acea perioadă, era la etapa cantitativă: cunoscînd preţurile distribuitorii, clonau o multitudine de etichete a celor mai prospere şi vestite companii.

Doritori pentru a investi capital real, cu valoare mai mare de preţul existent, nu s-au găsit. Perioada de supraprofit, care a constituit baza fundamentală la apariţia celor mai tari jucători pe piaţă, reprezenta o prinsoare cu două tertipuri: cînd ramura dată a început să experimenteze restructurări esenţiale, bani nu mai existau – de altfel, nici brand-uri, care ar fi putut să soluţioneze problemele producătorilor, prin intermediul loialităţii cumpărătorilor.

Putem constata doar cazuri unice - din întreaga ramură - de soluţionare a crizei producătorilor moldoveni, care,totuşi, pe puţini i-a salvat: criza financiară a adus la pierderi pe plan mondial , iar consumatorul din vest (în mare măsură şi cel din est) a preferat sa economisească, procurînd brand-uri locale. Republica Moldova, unde 90% din vinuri era exportat, constituie un caz aparte – cumpărătorul nu a arătat prea multă loialitate.

În prezent, ne confruntăm cu două probleme de importanţă majoră în această ramură. Prima – consumul excesiv de vodcă: experţii constată cifra de 50-80 mln. sticle pe an de consum nedirijat. Producătorii de vodcă – în comparaţie cu cei de vin – au perceput rapid puterea brandig-ului, investind în el sume colosale, pentru perioade îndelungate. Într-o ţară cu tradiţii exclusiv vinificatoare, în prezent, nu există o cultură de consumare a vinului, nici metode de a influenţa acest segment al pieţii. Ca rezultat, rezolvarea situaţiei depinde doar de guvernul autohton, la fel cum au procedat vecinii ucraineni: ei au aplicat reglementarea guvernamentală strictă, de asemenea,propaganda naţională intensă a culturii vinului.

Problema a doua, însă, poate fi soluţionată doar la nivelul fiecărui producător în parte şi doar prin metoda branding-ului. Rigiditatea producătorilor moldoveni, care depind doar de o piaţă de desfacere a producţiei, plus instabilitatea politică, pun în pericol întreaga ramură vinificatoare. Acorex Wine Holding insistă: brand-ul puternic va acorda posibilitatea de ocolire a riscului politic intern şi internaţional, va înlătura necesitatea de urmărire a distribuitorului şi va asigura vînzări în cantităţi considerabile.

Ghenadie Culjinschi:Astăzi, cînd nu mai există graniţe economice între state, iar lumea e condusă de brand-uri, producătorul nu deţine mecanisme puternice pentru diferenţierea consumatorului. Brand-ul reprezintă, în mare parte, doar un set de caracteristici raţionale, cum ar fi calitatea sau ceva similar. Însă, mai implică şi un întreg arsenal de calităţi emoţionale: absolut tot ceea ce permite cumpărătorului să se identifice cu brand-ul şi posibilitatea de a-l selecta – fără riscuri, fără pierderea timpului – în detrimentul conceptului şi înţelegerii intelectuale.

Din acest puct de vedere, producţia Acorex Wine Holding reprezintă în sine un produs ideal pentru formarea şi dezvoltarea unui brand cu adevărat puternic şi competitiv. Această companie deţine un astfel de produs, care are cumpărători loiali doar din considerente raţionale, nemaivorbind de investiţiile în domeniul marketingului.

Să menţionăm faptul că, în calitate de indicatori, servesc cele mai exigente pieţi mondiale, printre care asa ţări ca Marea Britanie, China sau Elveţia. Iar colecţia Albăstrele, care astăzi este prezentată pe piaţa Moldovei, a fost iniţial creată în special pentru consumatorii britanici rafinaţi. Va imaginaţi cum trebuie să fie un vin de calitate ca să fie menţionat în topul „celor mai bune 1000 de vinuri din lume” şi unul din cele mai bune 100 de vinuri din lume după versiunea DirectWine, topuri care nu sînt formate de „juriu de onoare” – dar de voturile cumpărătorilor reali ?

Din acest motiv, scopul nostru acum este – de a acorda compărătorului acea apropiere emotivă cu brand-ul şi atunci Albăstrele va avea succes pe orice piaţă, străbătînd hotare geografice sau situaţii politice”.

Materialele foto şi video ale conferinţei de presă le puteţi accesa la adresa web

http://picasaweb.google.com/acorex.pr/AcorexWineHolding172010#

Informaţii adăugătoare pentru SMI:

069339685

acorex.pr@gmail.com

Precedentă
Următoare

Copyright © 1995 - 2005 AWH
Informaţia juridică
Noutăţi | Vinuri | Tehnologii | Distribuitori | Realizări
Interesant despre vin | Forum | Despre companie | Contacte